Termal Macun ve Termal Ped
Blog Görsel

Termal Macun ve Termal Ped

31.03.2022 15:10:11 (1) Yorum
Termal Macun ve Termal Ped

Bilgisayarlarda bulunan işlemci ve soğutucularda meydana gelen hava boşlukları ısınmalara sebebiyet verebilir. Bu ısınmayı engellemek için ise termal macun kullanılır. Isının iletiminin çok daha hızlı yapılabilmesi amacıyla sürülen macunlara termal macun adı verilmektedir. Termal macun, ısıyı iyi ileterek fazla ısınmanın önüne geçebilir. Termal ped ise işlemci ve soğutucu arasına konulan bir ısıtma yastığıdır. Genellikle işlemci ile kullanılır ve çok daha iyi ısı iletkenliği sistemi oluşturur. Soğutucu görevi görür ve küçük bir kare şeklindedir.
Termal ped, termal macuna göre daha az kirlilik oluşturur ve kullanımı daha kolaydır. Aynı zamanda soğutuculara da eklenebilir, bu sebeple de termal macun yerine tercih edilebilir. Soğutucu bir ısı pedi termal macuna göre daha az etkilidir ve işlemcisinin hızını artırmak isteyenler bilgisayarları için macunu tercih etmelidir.

Termal Macun Nedir?
“Termal macun ne işe yarar?” sorusunu cevaplayarak başlayalım. Termal macunun işlevi temel olarak işlemcinin ısınmasını önlemektir. Bunu da işlemci soğutucusundan gelen ısının iletimini sağlayarak gerçekleştirmektedir. Termal macun tam olarak işlemci ve işlemcinin soğutucusunun arasına sürülür ve bu şekilde de ısı iletimini iyi bir düzeyde artırır. Bilgisayarlardaki işlemciler zamanla çok fazla ısınır ve bu ısınmanın önüne geçilmediğinde yanabilir.

Termal macun kullananlar, cihazlarında ısınma kaynaklı çıkabilecek sorunları minimuma indirger.Bilgisayarda bulunan anakart ve işlemcide yer alan birçok parça vardır. Bu parçalar kullanımla birlikte zamanla ısı birikmesi oluşturur. Bilgisayarın işlemcisindeki bu fazla ısının soğutucuya iletilmesini de sağlar ve bu sebeple büyük bir önem arz eder. İşlemci bu şekilde hep soğuk tutulur ve bilgisayarın performansını artırır. Özellikle dizüstü bilgisayarlarda işlemci üzerindeki termal macun bazen eriyebilir, bu nedenle macunun yenilenmesi önemlidir.
Bilgisayarlardaki işlemcilerin ısınma probleminin çözümü için işlemci soğutucuları bulunmaktadır. Bu soğutucular ile işlemci arasında hep bir boşluk olur ve işlemci ısınmaya devam eder. Termal macun tam da bu problemi çözmek için devreye girer, bu boşluğun kapanıp soğutucuda yer alan ısının doğrudan işlemciye iletilmesini sağlar. Termal macunu doğru şekilde uygulamak bu ısıya çok etki eder, doğru sürülmüş bir termal macun sayesinde performans çok daha iyi olacaktır.

Termal Macun Nasıl Kullanılır?
Termal macun iletkenlik özelliği taşıdığı için sürülürken taşırılmaması önemlidir. Önceden sürülmüş termal macun iyice temizlenmelidir. Önceden sürülmüş termal macunun silinmesi amacı ile üretilen özel bezler vardır. Bu bezlerle önceki macun temizlenmeli ve sonrasında yeni macun sürülmelidir. Eğer önceden sürdüğünüz termal macun silinmeyecek durumdaysa yani donmuş ise bilgisayarınızı bir süre çalıştırdıktan sonra tekrar deneyebilirsiniz.

İnce bir tabaka halinde sürerek bölgeyi tamamen termal macun ile kaplamalısınız. İşlemci üzerine gerektiğinden fazla termal macun sürülmesi halinde soğutucu üzerine gelince macun taşar. Diğer parçalara bulaşabilir ve durumda da sorun yaşanabilir. Az sürüldüğünde de gereken performansı alamayabilirsiniz.
Bilgisayarınızın ya da dizüstü bilgisayarınızın kasasını açmalısınız ve ilk olarak fanlarını söktükten sonra temizleme işlemine geçmelisiniz. Termal macunu sürdükten sonra işlemcinin üzerine soğutucuyu koyup anakart üzerinde bulunan vidaları da takarak bilgisayar kasasını kapatabilirsiniz.

Termal macun sürmek için yöntemler şu şekildedir;

● Fırça ile sürme: Küçük bir fırça ile sürebilirsiniz ama daha sıvı halindeki macunları bu şekilde sürmeniz önerilmektedir.
● Şerit yöntemi ile sürme: Şerit olarak macunu işlemci üzerine sıkarak sürebilirsiniz. Kart ya da düz başka bir nesne ile sürdüğünüz kısmı yayabilirsiniz. Soğutucu üzerine geldiğinde şerit halindeki macun yayılacaktır.
● Damla yöntemi ile sürme: Termal macunun miktarını ayarlamak önemlidir. Miktarı ayarlayıp işlemcinin tam ortasına sıkmalı ve soğutucuyu üzerine yerleştirmelisiniz. Gerekenden az ya da fazla koymamaya dikkat edilmesi önemlidir.
● Kart ile ya da parmak ile sürme: Daha ağdalı bir macunu kartla sürmemelisiniz çünkü bu macunlar çok sıvı halde değildir ve ince bir katman halinde sürmeniz zordur. İşaret parmağına geçirilen bir eldiven ile sürebilirsiniz fakat yayarken dikkatli olmalısınız.

Termal Ped Nedir?
Termal ped, işlemci parçaları arasına yerleştirilmiş, ısıyı dağıtmaya yardımcı olan termal iletken bir tabakadır. İşlemci ve soğutucu arasında ısının iletilmesinin düzgün gerçekleşmesi gereklidir. Bunun için de işlemci ve soğutucunun temasının doğru olması gerekir. Eğer hava boşlukları olursa soğutucunun performansı düşer ve bu boşlukları kapatmak için soğutucu bir termal ped kullanılabilir. Aynı zamanda ısı iletimi akışını da bu pedlerle sağlamanız mümkündür. Termal ped aynı macunda olduğu gibi işlemci ve soğutucu arasına konulur ve bu sayede hava boşluklarını engelleyerek teması düzgün yapar ve işlemcinin çok ısınıp yanmasını engeller.

Termal pedler grafit gibi maddelerden yapılmaktadır. Bazı durumlarda termal ped, macuna göre daha az etkili olabilmektedir. Yeni üretilen termal pedler, macun ile benzer bir etki verir. Sadece termal ped ya da termal macun tercih etmeniz gerekmektedir, aynı şekilde bir termal ped yalnızca bir kez kullanılmalıdır.

Termal Ped Nasıl Kullanılır?

Termal ped kullanım aşamaları şu şekildedir;

● Termal ped kullanılmadan önce bilgisayar kasasını açın ve işlemci üzerinde daha önceden kullanılan bir macun varsa silin.
● Temizlediğiniz, aynı zamanda da termal pedi yerleştireceğiniz kısmın uzunluğunu ve genişliğini hesaplayarak pedi bu şekilde kesebilirsiniz.
● Koruyucusunu kenarlardan çıkardıktan sonra işlemci üzerine yerleştirip hafifçe bastırmanız yeterli olacaktır.

Etiketler: termalmacun
  • Bilal S.

    Deneme yorumdur!

Yorum Yazın

Makaleye yorum yazabilmek için oturum açmanız gerekiyor. Aşağıdaki butona tıklayarak hesabınıza giriş yapabilirsiniz.